
Taiteellinen johtaja
Kaapo Ijas
Kapellimestari Kaapo Ijas on valittu VocalEspoo-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Ijas vastaa festivaalin ohjelmasuunnittelusta ja taiteellisista linjauksista vuosina 2026 ja 2028. Ijas aloittaa taiteellisen johtajan tehtävässä suurella innolla:
“Tartun äärimmäisen inspiroituneena VocalEspoo-festivaalin suunnitteluun! Vokaali-ilmaisuun monipuolisesti keskittyvä festivaali ei voisi olla paremmin perusteltu missään kulttuuriympäristössä, eikä vähiten Espoossa tai Suomessa, jossa VocalEspoon konsepti ja filosofia taitaa olla melko uniikki.
Mitä kaikkea lauluilmaisu voi pitää sisällään? Tavoitteeni VocalEspoon taiteellisena johtajana on tutkia tätä kysymystä ja tuoda klassisten lauluteosten rinnalle tajunnan räjäyttävää laulutaidetta mm. kansanmusiikin, arabimusiikin ja esimerkiksi bulgarialaisen kuorolaulun piiristä. Vuoden 2026 festivaalista en uskalla vielä sanoa liikaa, mutta eräs varsin omintakeinen italialainen nykysäveltäjä viettää tuolloin 101-vuotispäiviään.”
Kaapo Ijaksen musikaalisen selkeä ja draamantajuinen elekieli, tulkintojen orgaaninen ennakkoluulottomuus sekä lempeän tarkka työskentely ovat herättäneet laajenevaa kansainvälistä huomiota. Ijaksen ’oopperavaistot’ ovat saaneet kiitosta niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta hän on yhtä lailla kotonaan sinfonisen ohjelmiston parissa. Ijas on lyhyessä ajassa luonut hedelmällisiä suhteita useisiin orkestereihin ja oopperataloihin, joihin kuuluvat mm. Suomen Kansallisooppera, Volksoper Wien, Radion sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, Royal Liverpool Philharmonic, Puolan Radion Sinfoniaorkesteri (NOSPR), Turun filharmoninen orkesteri ja Jyväskylä Sinfonia.
Tulevalla kaudella Ijas tekee debyyttinsä Bregenzin oopperafestivaaleilla johtaen Rossinin La Cenerentola-oopperan, ja syksyllä 2025 hänen johtamanaan saa Suomen ensiesityksen Ellen Reidin ooppera p r i s m (Ooppera Skaala, Aleksanterin teatteri). 2025–26 Ijas tekee debyyttinsä Helsingin Kaupunginorkesterin ja Keskipohjanmaan kamariorkesterin kanssa ja palaa Radion Sinfoniaorkesterin ja Liverpool Philharmonicin eteen.
Klarinetistina ja säveltäjänä aloittanut Ijas on monipuolinen ja laaja-alainen muusikko. Vahvan klassisen taustan lisäksi hänellä on palava kiinnostus ja kunnioitus länsimaisen taidemusiikin ulkopuolisiin genreihin. Johtamisen lisäksi hän laulaa ammattilaiskuoroissa kuten Helsingin Kamarikuorossa ja Sibelius-Akatemian Vokaaliyhtyeessä, ja lisäksi hän on Ooppera Skaalan hallituksen kapellimestarijäsen.
Vuonna 2019 Ijas valittiin Manchesterin RNCM-musiikkikorkeakoulun Junior Fellow in Conducting-toimeen. Tämän kaksivuotisen pestin aikana, hän suoritti myös Internation Artist Diploma-tutkinnon. Tätä ennen hän on opiskellut orkesterinjohtoa Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa sekä Zürichin Taidekorkeakoulussa (ZHdK), ja on lisäksi osallistunut useille kansainvälisille mestarikursseille ympäri maailmaa. Ijaksen tärkeimpiin opettajiin kuuluvat mm. Riccardo Muti, Johannes Schlaefli, Jaap van Zweden, David Zinman, Neeme ja Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen, ja Jorma Panula.